Fläsklägg med rotmos

140 min

Ingredienser

  • 2 kg
    rimmad fläsklägg med ben
  • 1 st
    lök
  • 2 st
    morot (1 st till grytan + 1 st till rotmoset)
  • 1 st
    lagerblad
  • 6 st
    kryddpepparkorn
  • 1 tsk
    timjan
  • vatten

ROTMOS

  • 700 g
    kålrot
  • 6 st
    potatis
  • 1.5 tsk
    salt
  • 1 nypa
    vitpeppar (från kvarn)
  • 0.5 tsk
    ingefära, malen
  • 2 msk
    smör

Gör så här

1. Lägg fläskläggen i en rymlig kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma.

2. Dela grönsakerna i grova bitar och lägg i lök, morot och kryddor. Koka sakta tills köttet känns mört, ca 2 timmar, (eller 40 min i tryckkokare).

3. Plocka köttet från ben och svål och servera med rotmoset och en klick senap.

ROTMOS: 1. Skölj och skala rötter och potatis. Skär rötterna i mindre bitar.

2. Koka kålrötter och morot i lite fläskspad om läggen är kokad i förväg, annars i lättsaltat vatten. Koka i cirka 30 minuter och lägg därefter i potatisen. Koka allt mjukt.

3. Pressa rötter och potatis eller kör i mixer. Blanda i smör och späd med fläskspad till lagom konsistens. Smaka av med salt, lite peppar och aningen ingefära.

4. Servera till fläskläggen.

4 portioner