Fiskburgare med rökig nektarinsalsa

Sötma i kombination med rökighet och hetta är en höjdare till fisk i sommartid! Obs, gör gärna salsan några timmar innan så smakerna får sätta sig.

25 min

Fiskburgare med rökig nektarinsalsa

Ingredienser

  • 600 g
    torskrygg
  • 4 st
    hamburgerbröd
  • 1 dl
    majonnäs eller aioli

SALSA

  • 400 g
    nektarin/persika
  • 1.5 tsk
    chipotlepasta
  • 1 st
    lime (ca. 1 msk saft från, samt rivet skal från halva limen)
  • 1 msk
    ketchup
  • 1 msk
    honung
  • 0.75 tsk
    salt
  • 0.5 kruka
    koriander
  • 2 st
    salladslökar

PICKLAD LÖK

  • 0.5 dl
    äppelcidervinäger
  • 0.75 dl
    vatten
  • 0.5 dl
    socker
  • 2 krm
    salt
  • 2 st
    rödlökar

Gör så här

1. Börja med salsan. Kärna ur frukterna och tärna fint. Rör samman med finhackad koriander och salladslök samt övriga ingredienser. Smaka av med salt. Låt stå i ca 30 minuter.

2. Picklad lök: Koka upp socker, vinäger, vatten och salt tills sockret löst sig. Strimla löken och lägg ner i den varma lagen. Låt kallna.

3. Rimma fisken: Rör ut 1 msk salt i 5 dl vatten tills saltet löst sig. Lägg ner fisken i lagen och låt ligga 1 timme.

4. Ta upp fisken och torka av noga. Pensla med olja, krydda med peppar och grilla över het glöd i ca 3 min på båda sidor.

5. Rosta hamburgerbröden över glöd. Bred majonnäs på botten och lägg ihop burgare med picklad lök, salsa och torsk. Servera genast.

4 portioner