Klassikern kan vi, och många variationer har passerat revy. Årets semla är citrusfräsch! Recept: Lisa och Monica Eisenman
180 min
FÖRDEG
STEG 2
KANDERADE CITRUSSKAL
Fördeg
1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt, ca 37 grader. Rör ner mjölken så att jästen löses upp.
2. Tillsätt mjöl och kardemumma och kör degblandaren i några min tills det går ihop till en deg.
3. Låt vila övertäckt i 30 min.
Steg 2
1. Tillsätt resten av ingredienserna och kör degblandaren i ca 10 min, tills degen är smidig. Låt vila övertäckt i 30 min.
2. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 12 bitar och forma till släta bollar. Lägg på en bakplåt täckt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckt med en fuktig bakduk i 1–1 1/2 timme eller tills bullarna dubblat i storlek.
3. Sätt ugnen på 225 grader. 4. Grädda mitt i ugnen i 8–10 min. Täck med folie om de börjar få för mycket färg. Låt svalna på ett galler.
Kanderade citrusskal
1. Skär tunna strimlor av skalet med en citruszester eller skär av skalet i långa tunna remsor med vass kniv. Undvik att få med den vita beska delen. Skär sedan remsorna i smala strimlor. Häll rikligt med vatten i en kastrull. Lägg ner skalen och koka upp. Låt koka i 5 min. Sila bort vattnet. Värm socker och vatten i en kastrull tills sockret har lösts upp. Tillsätt skalen och låt sjuda över låg värme, i ca 10 min. Ta kastrullen från värmen och låt lagen kallna.
2. Vispa grädden fluffig.
3. Skär av ett litet lock från varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet och blanda med mandelmassa, lemon curd och mjölk. Fördela fyllningen i de urgröpta bullarna och spritsa eller klicka på vispgrädde. Lägg tillbaka locket och toppa med lite kanderade citrusskal.
12 portioner