Färsfylld zucchini med getost och timjan

Recept från Hemlagat, nr 3 / 2019

30 min

Färsfylld zucchini med getost och timjan

Ingredienser

  • 4 st
    zucchinier
  • 0.5 st
    lök, gul
  • 1 st
    vitlök (2 klyftor)
  • 1 tsk
    koriander, mald
  • 1 tsk
    spiskummin, mald
  • 0.5 tsk
    kanel, mald
  • 1 msk
    olivolja
  • 250 g
    blandfärs
  • 1 dl
    passerade tomater
  • 3 krm
    salt
  • 2 krm
    svartpeppar, nymalen
  • 180 g
    getost

TILL SERVERING

  • 1 burk
    tzatziki, eller hemmagjord äppeltzatziki
  • 5 dl
    ris, kokt

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär zucchinin i två delar på längden. Gröp ur kärnorna med en tesked och släng. Lägg zucchinin med den kupiga sidan ner i en smord form och strö över lite salt. Baka mjuka i ugnen 15–20 min.

2. Hacka lök och vitlök fint och fräs i olivolja på medelvärme tillsammans med kryddorna utan att det tar färg. Smula i färsen och bryn den lätt.

3. Häll i tomaterna och låt det sjuda ihop under några minuter. Smaka av med salt och peppar

4. Smula ner getosten och fördela färsröran på den bakade zucchinin. Gratinera i ugnen ytterligare ca 5 minuter tills de är gyllene.

5. Ta ut zucchinin och servera den meddetsamma, gärna tillsammans med äppeltzatzikin och nykokt ris.

4 portioner