Snöiga chokladkakor med ingefära och apelsin

Utsökt var ordet! Små snöiga skapelser med choklad, apelsin och ingefära i perfekt harmoni. Som gjorda för att imponera på svärmor/mamma/mormor! 

30 min

Snöiga chokladkakor med ingefära och apelsin

Ingredienser

  • 100 g
    mörk choklad
  • 50 g
    mjukt, rumstempererat smör
  • 1.5 dl
    brunt farinsocker
  • 1 dl
    strösocker
  • 1 st
    ägg
  • 2 dl
    vetemjöl
  • 2 msk
    kakao
  • 1.5 tsk
    malen ingefära
  • 1 msk
    vaniljsocker
  • 1 tsk
    bakpulver
  • 0.5 tsk
    flingsalt
  • 0.25 dl
    mjölk
  • 1 st
    apelsin, rivet skal av
  • 0.5 dl
    florsocker

Gör så här


1. Hacka chokladen grovt och lägg den i en värmetålig bunke. Ställ bunken över en kastrull med sjudande vatten och rör om tills chokladen smält. Ta bort från värmen.
2. Vispa smör, strösocker och farinsocker krämigt med elvisp.

3. Tillsätt ägget och vispa lite till.
4. Tillsätt den smälta chokladen och rör ihop till en jämn och tjock smet.
5. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker, bakpulver och flingsalt i en annan bunke. Sikta ner det i smeten och rör om.

6. Tillsätt mjölk och rivet apelsinskal och arbeta ihop till en kladdig men formbar deg.
7. Forma degen till en rulle, plasta in och lägg den i kylskåpet ca 1 timme eller tills den stelnat.

8. Sätt ugnen på 175°C och täck två plåtar med bakplåtspapper.
9. Ta ut degen och dela den i 22 lika stora delar.

10. Rulla varje del till en jämn boll och rulla den sedan i florsocker så att den är helt täckt. Fördela bollarna på plåtarna och tryck till lite försiktigt. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen 12-15 minuter. 
7. Ta ut kakorna och låt dem svalna. Hugg in!
 

22 portioner