Chokladbullar med kardemumma

90 min

Chokladbullar med kardemumma

Portioner: 24

Ingredienser

50 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
150 g smör, mjukt
14 dl vetemjöl

FYLLNING:
100 g smör, mjukt
1 ½ dl strösocker
1 msk maizena
½ dl kakao
100 g mörk choklad, hackad och smält

TILL PENSLING:
1 uppvispat ägg
½ dl pärlsocker
50 g mörk choklad, hackad

Gör så här

1. Sätt ugnen på 210°.

2. Smula jästen i en bunke. Häll på mjölk, socker, salt och kardemumma. Arbeta in smör och mjöl till en smidig deg. Spara lite mjöl till utbakning. Arbeta degen i 5-10 minuter. Låt jäsa övertäckt 30 min.

3. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp. Dela degen i två bitar och kavla ut till rektanglar, ½ cm tjocka. Bred på fyllning och rulla ihop på längden. Skär bullar, 5 cm breda. Lägg hälften av dem med snittytan uppåt i en form, 25x25 cm, med bakplåtspapper. Lägg resten på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa
övertäckt 30 min.

4. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, bullarna 8-10 min, formen 15-20 min. Låt svalna på galler under duk. Smält chokladen och ringla över.