Ett underbart bröd som passar perfekt till såväl påskbordet som kräftskivan. Det här brödet bakar du med torrjäst, mjöl, ägg och rejält med hackade örter!
Tips! För att tillaga brytbrödet i airfryer kan du lägga det i airfryern i 20–25 min på 165 grader.
30 min
1. Blanda torrjäst med varmt vatten i en bunke och låt stå i 5 minuter.
2. Ljumma upp mjölken till ca 40° och blanda i olja, socker och salt. Häll ner i jästblandningen tillsammans med ägget.
3. Vänd i vetemjölet och arbeta i ca 5–10 minuter till en fast deg och forma till en boll. Lägg i en oljad bunke med plastfilm över, jäs i rumstemperatur, ca 1–1 ½ timme eller till dubbel storlek.
4. Sätt ugnen på 175°C (eller aifryern på 165°C).
5. Pensla en fyrkantig form, ca 35 x 25 cm, med smält smör.
6. Knåda degen och dela den i 4 bitar, kavla ut varje degbit till rektanglar, ca 30 x 15 cm.
7. Pensla varje bit med smör och strö över örter och ost.
8. Dela rektangeln i 5 ”strimlor” och dela dem sen på hälften.
9. Vik ihop varje bit och placera i smörad bakform, fortsätt tills alla bitar är på plats.
10. Pensla med smör på toppen och strö över lite örter och ost, täck med plastfilm och låt jäsa i 30 minuter i rumstemperatur.
11. Baka av i ugn i ca 25–35 minuter (eller i ett jämnt lager i airfryer i ca 20–25 minuter), ta ut och pensla med smör igen och strö över lite flingsalt.
4 portioner