Tamagoyaki är en söt japansk omelett som ofta serveras på sushi och smakar fint till gravlax. Den viks i omgångar, vilket gör den härligt luftig. Tips! För ett vegetariskt alternativ kan du skippa laxen och i stället maxa med avokado.
20 min
TILL SERVERING
1. Vispa ihop ägg, mjölk och mirin i en skål. Salta och peppra äggblandningen.
2. Lägg i smör eller olja i en non-stick-stekpanna på låg temperatur.
3. Stek 4 tunna omeletter: Häll i en åttondel (ca 1/2 dl) av äggblandningen i pannan. Vicka pannan så att smeten fördelas jämnt. När omelettens kanter börjar ”krypa ihop”, vik in två motsatta kanter ca 1,5 cm in. Rulla sedan med hjälp av en stekspade ihop omeletten från en av dess ovikta sidor mot dess motsatta sida. Lägg den på sidan av stekpannan och häll i ytterligare 1/2 dl äggblandningen och upprepa processen så att omeletten blir så att säga dubbelt så stor. Låt hela omelettrullen bli lätt genomstekt.
4. Ta upp tamagoyakin från pannan och upprepa processen för att göra tre till.
5. Halvera bagelbröden och rosta dem i brödrost. Dela varje tamagoyaki i två delar.
6. När brödet har svalnat, bred på smör och eventuellt söt senap på undersidan och lägg på två bitar tamagoyaki. Strö över hackad gräslök. Lägg på skivor av gravlaxen och avsluta med överdelen av bageln.
7. Servera med skivor av avokado, en skvätt citron och lite chiliflakes.
4 portioner