Böngryta med tomatsalsa

En enkel och god gryta med tomatbas som du kan slänga ihop på nolltid. Grytan är både matig, rund i smak och lite het. Krydda med ancho-chili för att låta smaker från grillad paprika, lagerblad och buljong att komma fram.

30 min

Böngryta med tomatsalsa

Portioner: 4

Ingredienser

2 förp vita stora bönor.
3 kvistar bladpersilja

TOMATSALSA:
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
2,5 msk olivolja
½ st grönsaksbuljongtärning
½ burk grillad paprika
1 förp krossade tomater
3 st små lagerblad
4 st svartpepparkorn
3 kvistar persilja
1 nypa salt
0,5 tsk chili ancho

TILL SERVERING:
4 st tortillabröd

Gör så här

1. TOMATSALSA: Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en gryta. Fräs lök och vitlök. Smula över buljongtärningen och fräs i ½ minut. Tillsätt paprika och krossade tomater. Lägg i lagerblad, pepparkorn och persilja. Sjud under lock ca 15 minuter. Smaka av med salt och chilipeppar.

2. Häll av bönorna, men spara 1 dl av spadet. Koka upp tomatsalsan i en gryta. Tillsätt bönorna och det sparade spadet. Koka upp under omrörning och låt sjuda under lock ca 15 minuter. Hacka persiljan fint och rör den i grytan tillsammans med chili ancho. Finhacka koriander. Skala och finhacka rödlöken.

3. Skär tortillabrödet i snibbar. Rosta dem i en het stekpanna ca ½ minut på båda sidor. Servera grytan med rostade pitabrödsnibbar.