Blinier med rödbetssallad och rökt lax

Recept från i säsong, december 2016 

20 min

Blinier med rödbetssallad och rökt lax

Ingredienser

  • 2 st
    ägg
  • 5 dl
    mjölk
  • 25 g
    jäst
  • 2 dl
    vetemjöl
  • 2 dl
    bovetemjöl
  • 1 tsk
    salt
  • 50 g
    smör

RÖDBETSSALLAD

  • 1 fp
    färskost
  • 2 st
    rödbetor kokta, strimlade
  • 1 st
    saltgurka
  • 1 st
    schalottenlök, finhackad
  • 1 tsk
    salt
  • 1 tsk
    peppar
  • 100 g
    kallröktlax i små skivor
  • 1 knippe
    gräslök till dekoration

Gör så här

1. Dela äggen i vitor och gulor. Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen i lite av mjölken i en bunke. Tillsätt resten av mjölken och vispa i mjölet, lite i taget, till en slät smet. Rör i salt och äggulor. Täck bunken med plastfolie eller en handduk och låt smeten jäsa ca 1 timme i rumstemperatur.

2. Smält smöret. Vispa vitorna till hårt skum. Blanda smeten med äggviteskummet och fettet strax före gräddningen. Grädda tjocka plättar på medelstark värme i plättlagg eller stekpanna. Måtta ca 1 ½ msk till små blinier. Vänd plättarna när de jäst upp och ytan stelnat.

3. Blanda samman rödbetssalladen, fördela på blinierna och toppa med lite skivad lax och gräslök.

30 portioner