Recept från i säsong, december 2016
20 min
RÖDBETSSALLAD
1. Dela äggen i vitor och gulor. Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen i lite av mjölken i en bunke. Tillsätt resten av mjölken och vispa i mjölet, lite i taget, till en slät smet. Rör i salt och äggulor. Täck bunken med plastfolie eller en handduk och låt smeten jäsa ca 1 timme i rumstemperatur.
2. Smält smöret. Vispa vitorna till hårt skum. Blanda smeten med äggviteskummet och fettet strax före gräddningen. Grädda tjocka plättar på medelstark värme i plättlagg eller stekpanna. Måtta ca 1 ½ msk till små blinier. Vänd plättarna när de jäst upp och ytan stelnat.
3. Blanda samman rödbetssalladen, fördela på blinierna och toppa med lite skivad lax och gräslök.
30 portioner