Baskisk cheesecake med pepparkakssmak

Krämig och len, med brända kolatoner och tydlig smak av pepparkaka. Gör plats på glöggminglet för denna praktfulla pjäs, toppad med snöiga rosmaringranar. Tänk på att cheesecaken ska stå i kylskåp i minst åtta timmar innan servering. 

60 min

Baskisk cheesecake med pepparkakssmak

Ingredienser

  • 600 g
    naturell färskost, rumstempererad
  • 2 dl
    strösocker
  • 4 st
    ägg
  • 0.5 dl
    vetemjöl
  • 1 tsk
    vaniljsocker
  • 2 krm
    salt
  • 3 dl
    vispgrädde
  • 2 msk
    pepparkakskryddor
  • 1 st
    apelsin, rivet skal av

Dekoration

  • 5 kvist
    rosmarin

Gör så här

1. Ta fram färskosten någon timme innan, så att den hinner bli rumstempererad.

2. Sätt ugnen på 225°C.

3. Klä en form med löstagbarkant, ca 24 cm, med bakplåtspapper. 
4. Vispa ihop färskost och socker med elvisp.

5. Tillsätt sen ett ägg i taget och vispa till en slät smet.
6. Sikta ner mjöl, vaniljsocker och salt. Rör ihop till en slät smet.

7. Vispa grädden och vänd ner i smeten.

8. Tillsätt pepparkakskryddor och riven apelsin.
9. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 40-50 minuter tills den fått ganska mycket färg och satt sig, den ska fortfarande vara lite kladdig i mitten. 
10. Ta ut och låt svalna.

11. Täck sen kakan med plastfolie och låt stå i kylen minst 8 timmar innan servering.

12. Njut med vispad grädde och färska bär.

10 portioner