Recept på bärstrudel med mandelkräm från Hemlagat, Sommar 2019
20 min
Portioner: 4
1/2 liter färska bär, blandade
1 tsk skal av lime
1–2 msk strösocker
1 1/2 msk ströbröd
6 ark filodeg
smör till pensling, 50-100 g ev 1 äggula
1 msk råsocker
florsocker att pudra över
färska bär till dekoration
MANDELKRÄM:
250 g mandelmassa
50 g smör
1 ägg
1/2 dl vetemjöl
1 msk rom (valfritt)
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Dela de större bären och lägg dem i en skål tillsammans med strösocker, limeskal och ströbröd. Låt stå en stund.
3. MANDELKRÄM: Riv mandelmassan och smält smöret. Rör samman mandelmassa och smör med ägg, mjöl och eventuellt rom tills krämen är helt slät.
4. Lägg ut ett filodegsark på en ren och torr kökshandduk. Pensla med smält smör, lägg på ett ark till och fortsätt pensla med smör tills du använt alla arken.
5. Bred ut mandelkrämen i mitten av degen på längden, lämna fritt i kanterna ca 5-6 cm ut.
6. Skeda över bären.
7. Klipp degen i remsor och fläta den över bären.
8. Pensla med smör och strö över socker.
9. Baka i mitten av ugnen ca 20-30 min eller tills den är gyllene.
10. Servera med vaniljglass eller vispgrädde.