Är inte färslimpan en underskattad rätt?! Här är den perfekta söndagsmiddagen, som blir extra helgfestlig med rikligt med svamp, bacon och len puré därtill.
20 min
MANDEL- OCH POTATISPURÉ
1. Värm ugnen till 200 grader, 175 grader varmluftsugn.
2. Hacka lök, vitlök och rensad svamp och stek i smör och olja tills löken är mjuk och svampen fått färg. Smaka av med salt och peppar och låt svalna lite.
3. Blanda mjölk, ströbröd och fond i en bunke och låt stå i ca 5 min. Tillsätt färs, ägg, salt och peppar tillsammans med svampfräset och blanda snabbt samman till en smet. Tänk på att inte arbeta smeten för länge då det kan göra att limpan blir kompakt.
4. Lägg ut baconskivorna intill varandra (lätt omlott) på en skärbräda. Lägg färsen i mitten i formen av en limpa och vik sedan över baconskivorna så hela limpan är klädd med bacon. Lägg limpan med baconskarvarna nedåt i en smord ugnsform.
5. Skala lök, klyfta den och lägg på kanterna av formen.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 45-50 minuter eller tills köttfärslimpan har fått fin gyllenbrun färg och limpan är helt genomlagad.
7. Mandel- och potatispuré: Skär rotselleri och potatis i mindre bitar och lägg i en stor kastrull. Häll på mandelmjölk och salt och koka på svag värme och lite under lock tills rotfrukterna är mjuka och mandelmjölken kokat ner. Tillsätt grädden och mixa till en slät puré. Smaka av med salt.
Tips! Täck med folie om baconet får för mycket färg. Låt stå i ca 10 minuter innan du sedan skär köttfärslimpan i skivor för servering.
4 portioner