Apelsindoftande fisksoppa

Underskatta aldrig apelsin i maten! Förutom en underbar doft så binder syran från apelsin smakerna från grönsaker och fisk alldeles perfekt. I den här soppan använder du dig av både lax och torsk. Mums!

20 min

Apelsindoftande fisksoppa

Ingredienser

  • 3 msk
    olivolja
  • 2 st
    gula lökar, strimlade
  • 2 st
    vitlöksklyftor
  • 1 st
    fänkål, strimlad
  • 4 st
    potatisar, tärnade
  • 2 tsk
    timjan
  • 8 dl
    vatten
  • 2 st
    grönsaksbuljongtärningar
  • 1 burk
    Hela körsbärstomater
  • 1 st
    apelsin
  • 200 g
    fryst torskfilé, i bitar
  • 200 g
    fryst lax, i bitar
  • 0.5 tsk
    salt, efter smak
  • 2 krm
    peppar, efter smak
  • 100 g
    Färskost, vitlök & örter
  • 4 skivor
    bröd, t ex Levainebröd

Gör så här

1. Värm olja i en stekgryta. Bryn lök, vitlök, fänkål, potatis och timjan ett par minuter.

2. Tillsätt vatten, buljongtärningar, körsbärstomater, pressad apelsin och apelsinskal. Låt koka ca 15–20 minuter.

3. Tina fisken och skär i mindre bitar. Lägg ner i grytan och låt sjuda ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar.

4. Bred färskost på̊ brödskiva och servera till soppan.

Köksknep: Gör klart basen dagen innan och toppa med fisk strax innan servering.

4 portioner