80 min
Portioner: 4
800 g älggrytbitar
2 msk smör
300 g blandade rotfrukter (morot, lök, rotselleri), skurna i bitar
3 ½ dl rött vin
5 dl vatten
½ dl viltfond
1 lagerblad
½ tsk timjan
5–7 enbär
vitpeppar och salt
1 msk smör + 1 msk
vetemjöl till redning
ROTFRUKTER:
1 morot
1 palsternacka
10 steklökar
50 g färsk svamp
1 msk farinsocker
salt
1. Bryn köttet i smör och lägg över i en stekgryta. Gör likadant med grönsakerna och lägg i grytan. Häll på rödvin och låt vätskan nästan koka in helt. Häll då på vatten och fond, koka upp och skumma. Tillsätt kryddorna och koka under lock ca 1 timme.
2. Sila av buljongen. Blanda kött och buljong i en gryta och håll varm. Red av med vetemjöl utrört i smör.
3. Skiva morot och palsternacka. Fräs i smör och krydda med farinsocker och lite salt. Stek mjuka.
4. Toppa älggrytan med grönsakerna och servera med potatismos.