Apelsinkaka med kardemumma och pistage-crumble

Vad du ska göra med alla apelsiner som ropar på dig så här års? En kaka med kardemumma och pistage-crumble förstås! Har du någonsin hört så gott? Nej. Men du kommer bli helt lycklig när den är klar. Ät och njut!

90 min

Apelsinkaka med kardemumma och pistage-crumble

Ingredienser

KAKA

  • 200 g
    smör
  • 2 tsk
    hela kardemummakärnor
  • 5 dl
    mjöl
  • 1 msk
    vaniljsocker
  • 0.5 tsk
    salt
  • 1 tsk
    bakpulver
  • 3 st
    ägg, rumstempererade
  • 2.5 dl
    socker
  • 1 dl
    yoghurt
  • 2 st
    eko-apelsiner

CRUMBLE

  • 50 g
    pistagenötter
  • 0.75 dl
    mjöl
  • 0.75 dl
    socker
  • 2 krm
    flingsalt
  • 40 g
    kallt smör

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°C. Smöra och klä en springform (ca 24 cm i diameter) med bakplåtspapper.

2. Smält smöret och låt svalna. Mortla kardemumman.

3. Gör crumblen genom att hacka pistagenötterna fint, och blanda dessa med mjöl, socker, flingsalt och ¼ av den mortlade kardemumman. Nyp snabbt in smöret till en smulig konsistens. Låt stå i kylen.

4. Till kakan blandar du nu mjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver.

5. Vispa ägg och socker fluffigt i en annan bunke.

6. Tillsätt yoghurt, smält smör, kardemumma och zesten från båda apelsinerna till äggsmeten. Pressa i ½ dl apelsinsaft.

7. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd in till en jämn smet.

8. Häll smeten i springformen och strö över pistagesmulet från kylen.

9. Baka i ca 45-55 min tills en sticka kommer ut torr. Täck med folie om toppen fått tillräckligt med färg innan kakan är klar.

10. Låt kakan svalna innan den tas ur formen.

12 portioner