40 min
Portioner: 3
1. Sätt ugnen på 225°. Kryddpasta (skål): Blanda 3 msk neutral olja, 2 msk tomatpuré, 1 ½ tsk paprikapulver, 1 ½ tsk spiskummin, 1 tsk sambal oelek och ¾ tsk salt i skålen.
2. Blomkål & kikärtor (ugnsplåt med bakplåtspapper): Skär 800 g blomkål i 2 cm breda skivor (med stammen kvar). Lägg på plåten och pensla över kryddpastan. Häll 1 fp avrunna kikärtor (390 g) på plåten. Rosta alltihop mitt i ugnen ca 30 min.
3. Koka ½ fp matvete (250 g) till 4 personer.
4. Myntayoghurt (skål): Hacka bladen från 1 kruka mynta och blanda med 2 dl turkisk yoghurt, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.
5. Ananassallad (stor serveringsskål): Skala och skär bort stocken från 1 ananas. Skär fruktköttet i 1 cm stora bitar. Tärna 1 gurka. Skala och skär 200 g morötter (2-3 st) i tunna slantar. Blanda allt i skålen med ½ fp mangold (35 g), 2 msk olivolja, saften från 1 lime, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar. Vänd ner de kokta grynen i salladen.
6. Servera blomkålen och kikärtorna med ananassalladen och myntayoghurten.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Den här rätten håller 2-3 dagar i kylen efter tillagning, om det blir mat över.
Förbered: Myntayoghurten (punkt 4) går bra att förbereda. Förvara i övertäckt skål i kylen. Ananassalladen (punkt 5) går också bra att förbereda och förvara övertäckt i kylen tills det är dags för middag.
Tips! Den här rätten går utmärkt att ta med sig ut och äta som picknick i gröngräset, om vädret tillåter!