Glasflaskor med äppeldricka och glasburkar med äppelmos står bredvid en hög med röda äpplen på ett grått bord framför en mörk bakgrund.

Klara, färdiga ...
spara och bevara!

Ta hand om höstens smaker.

Handla och laga för planeten.

Visst är hållbarhet viktigt när du handlar och lagar mat? Vi tänkte väl. Det är ju både för plånbokens och planetens skull. Laga mat på rester, spara och bevara höstens smaker. Kika närmare på våra smarta recept och tips för ett grönare mattänk och hur du tar hand om skörden.

Vardagsräddande recepttips på rester:

Äppeldryck på skrutt och skal
Ta tillvara skrutt och skal som blivit över, till exempel när du lagat äppelmos eller äppelpaj. Ner med allt i en kastrull, pressa ihop och häll på vatten så det precis täcker. Lägg ner två kanelstänger. Koka upp och låt sjuda i 30-40 minuter, mosa då och då med en potatisstöt. Sila och pressa ur saften noga, häll tillbaka vätskan i kastrullen. Tillsätt 1/2 dl strösocker och rör ut ordentligt. Pressa ner saften av en citron och smaka av. Häll upp på flaska och ställ in i kylen. Håller ca 1 vecka, men du hinner dricka upp den innan dess!

Vardagsräddande middag på rester: soppa på rostade rotsaker
Gör en rejäl sats rostade rotisar när du ändå håller på och lagar kycklingfärsbiffar med rostade rotfrukter, och förvandla överflödet till en soppa att äta dagen efter. Gör så här: 

  1. Lägg till 800 g extra potatis, palsternacka, rotselleri och morot, 1 gul lök och 2 klyftor vitlök på plåten. Rosta som i receptet för kycklingbiffar. Låt svalna och förvara i kylen tills det är dags att:
  2. Koka upp 8 dl vatten, 1 dl vispgrädde och 2 msk fond. Lägg ner de rostade rotsakerna och låt koka upp igen. Mixa slätt och smaka av med skal och saft av ca 1/2 citron, salt och nymalen svartpeppar. Maten är klar!

Restfest med miniburgare
Fick du kycklingbiffar över när du lagade kycklingfärsbiffar med rostade rotfrukter? Trolla fram en ny måltid med färdiga bröd och en snabb coleslaw!

  1. Värm biffarna och bröden i ugnen.
  2. Blanda färdigstrimlad kål eller raw slaw-mix (1/2 påse ca 150 g) med finstrimlad rödlök, 2 msk crème fraîche och 1 msk majonnäs till en snabb coleslaw. Servera gärna med sriracha. Middagen är serverad!

Macka på salsicciafärsrester från galette med salsicciafärs och rostad pumpa
Stek det som blev kvar av färsen och blanda med smulad fetaost, skivad paprika och lite riven ost.

Macka med creamed corn från creamed corn pasta med svartkål
Gör en extra stor sats creamed corn och ha på en macka med färdig pulled pork (eller pulled chicken) och lite riven ost, bara att blanda ihop och grädda mellan två skivor surdeg i våffeljärnet.

Macka med bönkräm över från lax med bönkräm och picklad fänkål
Smöra brödet och bred på ett lager av bönkrämen. Toppa med ost, ett par skivor kalkon och tunt skivad kokt potatis. På med brödskiva nr 2 och grilla. Middag!

Fler hållbarhetssmarta recept