Det här behöver du till receptet

Lussekatter

Cirka 35 stycken
Tillagningstid: 1,5 timme

1 pkt jäst (50 g)
100 g Milda Margarin
5 dl mjölk
2 påsar saffran (à 0,5 g)
1 burk lätt kesella
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
17–19 dl vetemjöl
russin

1. Smula jästen i en degbunke och smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölk och saffran, värm försiktigt till 37° och slå vätskan över jästen. Rör om försiktigt tills jästen löst upp sig helt.

2. Tillsätt kesella, socker, salt samt det mesta av mjölet (15–16 dl). Arbeta degen tills den blir smidig nog att den släpper från bunkens kanter (ca 15 min). Tillsätt mer mjöl vid behov. Täck nu bunken och låt degen jäsa i 40 min.

3. Arbeta ut degen på ett mjölat bakbord och forma ca 35 kusar eller andra figurer. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper, garnera med russin och låt dem jäsa övertäckta i 30 min. Sätt under tiden -ugnen på 225°. Pensla lussebullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen 5–8 min.