Inlagd ättiksgurka

2 burkar, ca 20 min

1 kg Västeråsgurka
3 msk senapsfrö gult

2 msk vitpeppar

5 dillkronor

6 cm pepparrot, skalad och skivad

5 dl vatten

2 dl ättika 12%

2 msk salt

500 g socker

1. Lägg gurkorna i kallt vatten och borsta gurkorna rena.
2. Skär gurkorna i skivor eller valfri form 
och lägg i en burk, varvat med dillkronor, pepparrot, senapsfrön och vitpeppar.
3. Koka ihop ättika, socker och vatten till 
inläggningslagen i cirka 10 minuter.
4. Häll den kokande lagen över gurkorna, 
låt svalna och sätt på lock.
Håller ca 1 år i kylen, efter det tappar 
gurkan sin spänst.

Det här behöver du till receptet

Picklad chili

2 burkar, ca 20 min + 1 dygn i kylskåp

500 g chili, blandade sorter
0,6 dl salt

5 dl vatten

KRYDDLAG:
2 dl ättikssprit 12%
3 dl vatten

2 dl socker

2 tsk gula senapsfrön

Dag 1:

1. Picka små hål i chilin med en tandpetare.
2. Lägg chilfrukterna i en skål med kallt 
vatten, blanda i saltet och låt stå i ett dygn.

Dag 2:

1. Häll av vattnet och skölj chilin noga.
2. Blanda ihop alla ingredienser till lagen.

3. Lägg chilin i rena glasburkar. Koka upp 
lagen och häll het över chilifrukterna. Sätt på locket och låt svalna.
4. Låt stå svalt ca 3 veckor innan servering.

Håller ca 2 år i kylen. God att äta som den är, hackad i dippsås, mixad till dressing eller låt den koka med i grytor.

Det här behöver du till receptet

Picklade tomater

1–2 burkar, 15 min

1 ½ dl vitvinsvinäger
2 dl socker
3 dl vatten
2 vitlöksklyftor
1 knippe basilika
300 g cocktailtomater

Skölj tomaterna och picka små hål i ”rumpan” på dem. Koka upp lagen och häll den varma lagen över tomaterna.
Låt stå i minst ett dygn.
Ett tillbehör med mycket smak. Använd i dressingar, tomatsås eller i grytor.

Det här behöver du till receptet