Ett av våra favoritrecept med äpple: Tarte tatin

Tarte Tatin i panna

6–8 port, tillagningstid 45 min

8 äpplen, skalade och delade
100 g smör
150 g rörsocker
1 frp smördeg

Till servering: vaniljglass

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Bred ut smöret i en kall gjutjärnspanna, häll på sockret i ett jämnt lager.
3. Täck med äppelbitar. Skär ett runt lock som är ca 1 cm större än pannan och lägg på som ett lock över äpplena. Gör några hål med kniven i smördegen.
4. Ställ stekpannan på spisen och smält sockret på medelvärme ett par minuter tills sockret bubblar lite i kanterna. Ställ in iugnen och grädda 30 minuter.
5. Lägg ett stort uppläggningsfat upp och ner ovanpå stekpannan och vänd snabbt pannan och fatet så att tarten hamnar på fatet. Lyft bort stekpannan.
6. Servera nygräddad med vaniljglass.