Kycklingfärsbiffar med rostade rotfrukter

En familjefavorit! Supergoda biffar och grönsaker som nästan sköter sig själva i ugnen, funkar med andra ord fint även en lite stressig vardag. Och till matlåda!

Tips! Fick du kycklingbiffar över? Gör miniburgare med kycklingbiffarna, färdiga hamburgerbröd och en snabb coleslaw till en snabb middag dagen efter.

35 min

Kycklingfärsbiffar med rostade rotfrukter

Ingredienser

Kycklingfärsbiffar

  • 500 g
    kycklingfärs
  • 1 st
    ägg
  • 2 st
    vitlöksklyfta (1 st till biffarna + 1 st till yoghurtsåsen)
  • 1 tsk
    torkad dragon
  • 1 tsk
    dijonsenap
  • 2 tsk
    paprikapulver
  • 1 st
    citron, finrivet skal av
  • 1 tsk
    salt
  • 1 nypa
    nymalen svartpeppar

Rostade rotisar

  • 2 st
    palsternacka
  • 2 st
    morot
  • 6 st
    potatis
  • 0.25 st
    rotselleri
  • 4 st
    rödbeta
  • 2.5 msk
    olivolja
  • 1 nypa
    flingsalt

Yoghurtsås med gurka

  • 2 dl
    yoghurt
  • 0.5 st
    gurka, riven
  • 1.5 tsk
    honung

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°C.

2. Ansa och dela rotfrukterna i grova bitar, lägg dem i en ugnsfast form eller på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja. Strö över flingsalt och nymalen svartpeppar.

3. Rosta i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills de mjuknat och fått färg. 
4. Blanda kycklingfärs med ägg, finriven vitlök, kryddor och rivet citronskal i en bunke.

5. Salta och blanda till en jämn smet och forma färsen till åtta biffar.

6. Hetta upp smör i en rymlig stekpanna.

7. Stek biffarna 3-4 min per sida, tills de har en innertemperatur på 70°C. 

8. Riv gurkan på det grövsta på rivjärnet och pressa ut all saften. Blanda med naturell yoghurt, honung, vitlöksklyfta, salt och peppar.
9. Servera kycklingbiffarna med de rostade rotisarna och den kalla såsen.

4 portioner